Γεια σας doris-dayers!

Τι γίνεται; Πώς τα πάμε; Πώς νιώθουμε; Οι ερωτήσεις προφανώς και είναι ρητορικές γιατί νομίζω πως όλοι αυτό το διάστημα δίνουμε την ίδια απάντηση, «νιώθω … ασπρόμαυρα». Σα να είμαστε ήρωες σε ταινία βωβού κινηματογράφου με τα διακοπτόμενα καρέ, τις ασυνάρτητες ταχύτητες και κυρίως την έλλειψη χρώματος. Εγώ τουλάχιστον έτσι ένιωσα αντικρίζοντας το υπέροχο κατά τα άλλα πρωινό της Δευτέρας στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Γιατί παρόλο που ο ήλιος έλουζε το δωμάτιό μου κοίταξα τριγύρω και σκέφτηκα απορημένη «μα πού πήγαν όλα τα χρώματα;». Θυμήθηκα τότε πως στο μάθημα ζωγραφικής του σχολείου είχαμε μάθει πως το μαύρο εμπεριέχει όλα τα άλλα χρώματα. Να λοιπόν η απάντηση στην απορία μου. «Τα χρώματα φυσικά και εξακολουθούν να υπάρχουν, είναι απλά κρυμμένα μέσα στην μαυρίλα της παρούσας κατάστασης και δεν μένει παρά να τα εξορύξω!» σκέφτηκα και αισιόδοξα πετάχτηκα από το κρεβάτι έτοιμη για την νέα μου αποστολή.

PAINT YOUR … FACE

Πρώτη στάση…το μπάνιο, όπου το δροσερό νερό θα με βοηθούσε να καθαρίσω τις σκέψεις μου και να προχωρήσω φρέσκια και αναζωογονημένη στην εφαρμογή του καινούργιου μου project. Απέναντι μου όμως στεκόταν ένα πρόσωπο χλωμό, ανετάριστο, με μικρά και απροσδιόριστα χαρακτηριστικά καλυμμένα σχεδόν από μια γενικότερη θαμπάδα. Σα να με είχαν σκεπάσει με ένα διάφανο πέπλο. « Πρέπει πάραυτα να με ξεσκεπάσω» σκέφτηκα και δεν άφησα σεμινάριο για σεμινάριο του διαδικτύου προκειμένου να γίνω ο «ζωγράφος» του προσώπου μου. Ύστερα λοιπόν από την ανεύρεση των κατάλληλων προϊόντων για ένα λαμπερό, ολοκληρωμένο αλλά και φυσικό μακιγιάζ και την σωστή καθοδήγηση για την εφαρμογή τους, ξεκίνησα με υπομονή και επιμονή την εκπαίδευση της αρχάριας. Ιδού λοιπόν αναλυτικά όλα τα βήματα που συγκέντρωσα παρακολουθώντας τους ειδικούς του είδους:

Ενυδατική κρέμα ή primer : Απαραίτητο βήμα πριν από κάθε μακιγιάζ καθώς ένα καλά ενυδατωμένο πρόσωπο είναι ο σωστός καμβάς και για την καλύτερη εφαρμογή των προϊόντων αλλά και για την προστασία της επιδερμίδας. Όσο πιο ξηρό είναι το δέρμα μας τόσο πιο ενυδατικό πρέπει να είναι το προϊόν που θα επιλέξουμε. Το MATTEON PRIMER της Dust+Cream αποδείχτηκε ιδανικό για μια λιπαρή προς μεικτή επιδερμίδα σαν και τη δική μου, προσδίδοντας ένα πιο ματ και ελαφρύ αποτέλεσμα.

Τα φρύδια : Το πλαίσιο των ματιών και γενικότερα ολόκληρου του προσώπου και της έκφρασής μας. Εξεπλάγην λοιπόν όταν διαπίστωσα πως όλοι σχεδόν οι επαγγελματίες μακιγιέρ ξεκινούσαν από εκεί τη διαδικασία του μακιγιάζ και όχι από την εφαρμογή κάποιου foundation ή concealer. Επίσης καλό είναι, για μια πιο εύκολη σχεδίαση, να επιλέξετε ένα μολύβι ούτε πολύ μαλακό αλλά ούτε και πολύ σκληρό κάνοντας μικρές, οριζόντιες και απαλές κινήσεις καθώς και να οριοθετήσετε τα φρύδια σας με βάση τη διαγώνιο του δακτύλου σας στην εσωτερική και την εξωτερική πλευρά του ματιού. Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή της απόχρωσης καθώς θα πρέπει να πλησιάζει την φυσική απόχρωση των φρυδιών σας. Επέλεξα λοιπόν το EYE BROWS STYLER της Mac στην απόχρωση Lingering (απαλό γκρι-καφέ). Ένα μηχανικό αδιάβροχο μολύβι με μύτη ακριβείας και βουρτσάκι που δίνει σχήμα, χρώμα και πυκνότητα αλλά και ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Τέλος για να «σφραγίσετε» όπως λένε τα καλοσχηματισμένα σας φρύδια αλλά και για να τους δώσετε λάμψη και στυλ μπορείτε να τα περάστε με μια μάσκαρα φρυδιών όπως η EYE BROWS BIG BOOST FIBRE GEL (αν έχετε μια πιο ανοιχτόχρωμη βάση) ή με ένα διάφανο gel όπως το BROW SET (αν η βάση σας είναι σκουρόχρωμη), και τα δύο της Mac.

Το concealer : Και περνάμε στην κάλυψη των δυσχρωμιών στην περιοχή των ματιών όπως μαύροι κύκλοι, κοκκινίλες κτλ. Εδώ η επιλογή μιας compact palette όπου περιέχει διάφορες αποχρώσεις είναι και η ιδανικότερη λύση καθώς για τους κύκλους θα χρειαστούμε θερμές αποχρώσεις ενώ για τις κοκκινίλες ψυχρές. Σας προτείνω την STUDIO FIX CONCEAL AND CORRECT PALETTE της Mac (είμαι φανατική, τι να κάνουμε!), την οποία και επέλεξα στην απόχρωση medium, μια παλέτα τεσσάρων concealer και δυο αποχρώσεων corrector που θα καλύψει με την ποικιλία της οποιαδήποτε ατέλεια. Ένα συνθετικό πινέλο με καμπυλότητα και γωνία είναι το καταλληλότερο για μια άψογη εφαρμογή του προϊόντος σε ολόκληρη την περιοχή του ματιού . Φυσικά σε αυτό το στάδιο και με το ίδιο προϊόν μπορούμε να καλύψουμε με ένα μικρότερο πινελάκι οποιοδήποτε σημάδι του προσώπου αλλά και να περάσουμε μια λεπτή στρώση γύρω από τα φρύδια τελειοποιώντας έτσι το σχήμα τους.

TIP : Η επιλογή του πινέλου για την ανάλογη χρήση είναι αρκετά σημαντική. Με συνθετικά λοιπόν πινέλα εφαρμόζουμε προϊόντα σε υγρή μορφή για να καθίσουν καλύτερα στο πρόσωπο και να μην απορροφηθούν από το πινέλο ενώ τα στερεά προϊόντα δουλεύονται πιο ομοιόμορφα με πινέλα από φυσική τρίχα.

Η σκιά : Και ήρθε η σειρά της τόσο παρεξηγημένης και πολυπαθούσας σκιάς. Εδώ έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Σκιές στην ίδια απόχρωση με το ρούχο (Παναγία βοήθα!), σκιές τοποθετημένες μέχρι και το μέτωπο και δε συμμαζεύεται. Η γνώμη μου είναι ότι η επιλογή μιας παλέτας σε γήινους τόνους είναι και η ασφαλέστερη όπως η EYE SHADOW X 9 : AMBER TIMES NINE της Mac αλλά και η πολύ οικονομική ΠΑΛΕΤΑ 20 ΧΡΩΜΑΤΩΝ της Beautyware. Με ένα λεπτό πινέλο και μια πιο σκούρα απόχρωση σχηματίστε μια γωνία στην εξωτερική πλευρά του ματιού, με ελαφριά τάση προς τα πάνω και προς το τελείωμα του φρυδιού, αλλά και μία καμπύλη στο πάνω μέρος του καπακιού και γεμίστε το εσωτερικό του με μία πιο ανοιχτή έως και ακόμη ανοιχτότερη προς το κέντρο.

Το foundation : Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η απόχρωση, να πλησιάζει δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερο στην φυσική του λαιμού σας έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της «μάσκας» αλλά και η υφή που να καλύπτει μεν δίνοντας όμως έναν φυσικό, ομοιόμορφο και λαμπερό τόνο στην επιδερμίδα. Η αλήθεια είναι ότι έψαχνα για χρόνια ένα αντίστοιχο προϊόν χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι που άκουσα για το LUMINOUS SILK FOUNDATION της Armani.Και μπορεί να μην είναι και το οικονομικότερο, έχει όμως εκπληκτικό αποτέλεσμα πάνω στο δέρμα και η ποσότητά του θα σας κρατήσει για πολύ καιρό. Επέλεξα λοιπόν την απόχρωση 6.25 για σταρένια επιδερμίδα (διαθέτει μεγάλη και λεπτομερή ποικιλία αποχρώσεων) και με ένα μεγαλύτερο και κοφτό στην άκρη πινέλο εφάρμοσα μια πολύ μικρή ποσότητα σε ολόκληρο το πρόσωπο αλλά και στην περιοχή του λαιμού.

TIP : Εφαρμόστε ελάχιστη ποσότητα στο μέτωπο καθώς είναι σημείο όπου οι ρυτίδες έκφρασης είναι πιο εμφανής έτσι ώστε να μην τονιστούν περισσότερο.

Το contouring : Ή αλλιώς η «άμεση δίαιτα», όπως την ονομάζω. Κοινώς η δημιουργία εικονικών γωνιών με βάση τη δομή του προσώπου. Λατρεμένη και πρόσφατη ανακάλυψη καθώς η υποφαινόμενη, γωνίες έψαχνε και γωνίες δεν έβρισκε. Το contouring λοιπόν αποτελείται από δύο προϊόντα, ένα σκούρο και ένα ανοιχτό δημιουργώντας έτσι φωτοσκιάσεις στα σημεία που θέλουμε. Για την σκούρα σκίαση επέλεξα το STUDIO FIX 24-HOUR SMOOTH WEAR CONCEALER της Mac, στην απόχρωση NW45 και το τοποθέτησα στα πλαϊνά του μετώπου, της μύτης, του σαγονιού και στις διαγώνιους κάτω από τα ζυγωματικά. Για την ανοιχτή σκίαση επέλεξα το STUDIO FIX 24-HOUR SMOOTH WEAR CONCEALER της Mac, στην απόχρωση NC30 και το τοποθέτησα τριγωνικά ανάμεσα στα φρύδια και προς το μέτωπο, στην ευθεία του κέντρου της μύτης και σε νοητό τρίγωνο από τα πλαϊνά της μύτης μέχρι το τέλος του ματιού και από τη διαγώνιο πάνω από τα ζυγωματικά μέχρι το κάτω βλέφαρο δίνοντας έμφαση στο κέντρο κάτω από τα μάτια. Μετά την τοποθέτησή τους χρησιμοποίησα ένα σφουγγαράκι beautyblender, φανταστικό προϊόν, που βοήθησε να εισχωρήσουν ομοιόμορφα τα προϊόντα στην επιδερμίδα αλλά και να αναμειχθούν μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να μοιάζει απόλυτα φυσικό. Όσο περισσότερο δε δουλέψετε τα προϊόντα με το σφουγγαράκι τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα.

Η πούδρα : Το «ψήσιμο», καθώς λένε οι επαγγελματίες, του μακιγιάζ. Εδώ η καλύτερη επιλογή είναι μια διάφανη πούδρα που θα σταθεροποιήσει το μακιγιάζ, θα αποκαταστήσει την περιττή γυαλάδα αλλά δεν θα κάνει το πρόσωπό μας να μοιάζει με «εκμαγείο». Κι όλοι σχεδόν προτείνουν την best seller TRANSLUCENT LOOSE SETTING POWDER της Laura Mercier. Ειλικρινά, τη δοκίμασα, και είναι σα να απλώνεις μετάξι! Με ένα τριγωνικό αυτή τη φορά σφουγγαράκι βάλτε λίγη ποσότητα στις διαγώνιους κάτω από τα ζυγωματικά, στο πηγούνι, στην κεντρική ευθεία της μύτης και κάτω από τα μάτια και περιμένετε λίγα λεπτά για να σταθεροποιηθεί. Βάλτε λίγη ακόμη ποσότητα πάνω σε ένα μεγάλο και fluffy πινέλο και κάντε απαλές και κυκλικές κινήσεις μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα σε ολόκληρο το πρόσωπο και το λαιμό.

Το ρουζ : Άλλο κατακαημένο προϊόν με το οποίο γίνονται συνήθως πολλά και εξόφθαλμα λάθη. Πρώτο και σημαντικότερο είναι η επιλογή του πινέλου καθώς οι περισσότερες έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε μεγάλο και πλατύ πινέλο και συνεπώς να τοποθετούμε το προϊόν σχεδόν σε ολόκληρο το πρόσωπο με συχνά αποτελέσματα  «τριωδίου». Το σωστό λοιπόν πινέλο είναι πολύ μικρότερο και λίγο πλατύ ώστε το ρουζ να τοποθετηθεί μόνο πάνω στα ζυγωματικά και λίγο στο κέντρο της μύτης. Φυσικά κι εδώ παίζει ρόλο η επιλογή της απόχρωσης καθώς οι πιο ροζ αποχρώσεις ταιριάζουν σε λευκά δέρματα και οι πιο γήινες σε σταρένια. Προσωπικά έκανα μια μίξη ανοιχτού και πιο σκούρου ροδακινί από την παλέτα της Beautyware που σας προανέφερα.

Το highlighter : Σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη μου κι αυτή και πολύ αγαπημένη καθώς με την σωστή τεχνική είναι σα να ρίχνουμε εικονικό φώς και λάμψη στο προσωπάκι μας. Φανταστείτε έναν νοητό σταυρό και τοποθετήστε το προϊόν στο κέντρο του και στις άκρες του. Δηλαδή στα ζυγωματικά, στο μέτωπο, στο πηγούνι και στην άκρη της μύτης. Όπου δηλαδή θα έπεφτε το φως αν κοιτάζατε τον ήλιο. Εδώ οι υφές ποικίλουν καθώς κυκλοφορούν προϊόντα και σε στερεά (όπου θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεσαίο πινέλο σε σχήμα βεντάλιας) αλλά και σε υγρή μορφή. Όσο για τις αποχρώσεις κυκλοφορούν σε μεταλλικές θερμές (χρυσό, μπρονζέ) αλλά και σε πιο ψυχρές μεταλλικές (ασημί). Πρόσφατα ενθουσιάστηκα με τα υγρά highlighter INNER GLOW της Dust+Cream καθώς χρησιμοποίησα την χρυσή απόχρωση σαν highlighter, όπως σας προανέφερα, και την λευκή σαν σκιά στην εσωτερική γωνία του ματιού αλλά και στην καμπύλη κάτω από το φρύδι. Όσο για την εφαρμογή τους, γίνεται πολύ πιο εύκολη με το ενσωματωμένο βουρτσάκι στο καπάκι τους ώστε να τοποθετηθεί το προϊόν ακριβώς στα σημεία που πρέπει.

Η μάσκαρα : Η βασίλισσα του βλέμματος. Νομίζω πως όλες θα έχουμε παρατηρήσει πως όσο ελαφρύ ή βαρύ και να είναι το μακιγιάζ μας όλα αλλάζουν τη στιγμή που θα φορέσουμε μάσκαρα. Δύο με τρείς στρώσεις είναι αρκετές έτσι ώστε να μην κολλήσουν οι βλεφαρίδες μεταξύ τους. Προσωπικά, στο πάνω βλέφαρο, βάζω δύο στρώσεις στρέφοντας το βουρτσάκι ανοδικά και προς τα πάνω, και μία στρώση από πάνω προς τα κάτω έτσι ώστε να περαστεί με τη μάσκαρα και η πάνω πλευρά του βλεφάρου. Στο κάτω βλέφαρο κάνω μικρές και πιο οριζόντιες κινήσεις και τέλος δίνω περισσότερη έμφαση στις βλεφαρίδες της εξωτερικής γωνίας του ματιού. Κατά γενική ομολογία το πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό το προϊόν παίζει το βουρτσάκι που θα δώσει στις βλεφαρίδες όγκο, πυκνότητα και μήκος. Γι’ αυτό το λόγο σας συστήνω ανεπιφύλακτα την best seller της Mac IN EXTREME DIMENSION 3D BLACK LASH MASCARA, σε έντονο μαύρο (δεν θα σύστηνα ποτέ άλλο χρώμα σε μάσκαρα), μία μάσκαρα με μεγάλο βουρτσάκι που χαρίζει όγκο και γύρισμα, και την HYPNOSE της Lancôme, μια βραβευμένη μάσκαρα με μοναδικό βουρτσάκι και πρωτοποριακή σύνθεση.

 TIP : Για να τονίσετε λίγο παραπάνω το βλέμμα, πριν τοποθετήστε την μάσκαρα, μπορείτε με ένα πολύ λεπτό πινελάκι και μια σκιά σκούρας απόχρωσης να δημιουργήσετε μια γραμμή στη ρίζα του πάνω αλλά και του κάτω βλεφάρου, εκεί όπου θα βάζατε το eye liner ή το μολύβι, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια πιο ανεπιτήδευτη έμφαση.

Τα χείλια : Και φτάσαμε στο τελικό στάδιο του μακιγιάζ μας. Τα χειλάκια τα «πετροκέρασα». Φυσικά για καλοσχηματισμένα χείλια χρειάζεται απαραιτήτως περίγραμμα, χρησιμοποιώντας ένα μολύβι χειλιών στην ίδια ή πολύ κοντινή απόχρωση με το κραγιόν σας. Ξεκινάμε λοιπόν πρώτα με αυτό και τονίζουμε την καρδά στο πάνω χείλος και το κέντρο στο κάτω συνεχίζοντας με απαλές και αχνές κινήσεις στα πλαϊνά. Έπειτα βάζουμε το κραγιόν της επιλογής μας και αν θέλουμε τοποθετούμε στο κέντρο των χειλιών λίγο lip gloss, είτε διάφανο είτε με χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο εκτός από λάμψη τα χείλια μας θα φαίνονται και πιο σαρκώδη. Η ποικιλία των κραγιόν στην αγορά είναι τεράστια και γι’ αυτό κάθε κυρία έχει και την προτίμησή της. Εγώ, κι όπως θα έχετε πια καταλάβει , είμαι και εδώ φανατική της Mac καθώς βρίσκω πως τα κραγιόν της έχουν μεγάλη διάρκεια και ενδιαφέρουσα ποικιλία χρωμάτων. Ένα από τα αγαπημένα μου λοιπόν και που δεν αποχωρίζομαι ποτέ είναι το AMPLIFIED LIPSTICK στην απόχρωση S’Sexy. Το συνδυάζω με το LIP PENCIL στην απόχρωση Oak και το LIPGLASS στην απόχρωση Lust.

TIP : Αν θέλετε το μακιγιάζ σας να σταθεροποιηθεί αλλά και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι σταθεροποίησης όπως το PREP+PRIME FIX+ της Mac. Το ανακάλυψα πρόσφατα αυτό το ελαφρύ mist, ύστερα από παρότρυνση αρκετών μακιγιέρ στο διαδίκτυο και ενθουσιάστηκα όταν είδα πως, πέρα από σταθεροποίηση, καταπραΰνει, ενυδατώνει και αναζωογονεί υπέροχα το πρόσωπο.

Καταλαβαίνετε τη χαρά μου όταν στο τέλος αυτού του περιπετειώδους ταξιδιού, και ύστερα από πολύωρα πειράματα και αποτυχίες, είδα άναυδη στον καθρέφτη τα αποτελέσματα ενός σχεδόν επαγγελματία. Μάλιστα την ίδια μέρα έτυχε να συναντηθώ και με ένα ζευγάρι φίλων και οι φιλοφρονήσεις και τα πειράγματα, πως κάτι «μυστικό» έκανα στο πρόσωπο μου, έδιναν και έπαιρναν. Τους απάντησα λοιπόν κι εγώ, με χάρη περίσσεια, ότι πολύ απλά Ο ΣΤΟΧΟΣ…ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ!

6 Comments

 1. Ντορινα μου τρέχω σε κατάστημα καλλυντικών για να εξοπλιστώ κατάλληλα. 🏃‍♀️Όταν ετοιμαστώ θα σου χτυπήσω να με τσεκάρεις.
  Να είσαι επιεικής γιατί ομολογώ δεν το έχω με το μακιγιάζ. (ειμαι τυχερή ομως που είσαι δίπλα μου). Υπέροχες και απλές συμβουλές. Ευχαριστώ
  👏🏻😘🙏💄💋🧑🏻‍🦰

 2. Μετά από αυτό το άρθρο κι αν τα ακολουθήσεις βήμα βήμα πάμε στοίχημα οτι θα το έχεις κι εσυ?!!! xxx

 3. Εξαιρετικό άρθρο! Κατατοπιστικότατο! Ειδικά για κάποια σαν και εμένα που δεν ξέρω να βάφομαι! Σε ευχαριστούμε για τις τέλειες συμβουλές σου!!!

  1. Εγώ ευχαριστώ για την τόσο σημαντική υποστήριξη. Είστε όλες ο λόγος που θέλω να συνεχίσω να μοιράζομαι μαζί σας οτιδήποτε μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα!xxx

 4. Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε τα καλλυντικά από την make me up cosmetics εγώ χρησιμοποιώ την κρέμα smart cream με χρώμα το conciler και τις μάσκες ομορφιάς Ντορινα μου όλα τα άρθρα σου είναι κατατοπιστικα σε ευχαριστούμε για τις τέλειες συμβουλές σου!!

  1. Thank youuuuu for the tips my beauty !!!
   Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
   Χαίρομαι πάντα να μοιραζόμαστε λίγη…. ” ομορφιά”!
   Το χρειαζόμαστε όλες !!! xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *